Výdejní místo a sklad v provozu

Po - Pá 7:30 - 16:00
774 707 287

Váš košík je prázdný

Vybíráme nový dřez

Kuchyň je místo , kde je připravováno jídlo, umývá se nádobí, diskutuje se o domácí ekonomice, řeší se rodinné problémy, zkrátka je to srdce celého domu, a proto si vyžaduje patřičnou důslednost při zařizování. Žádná kuchyň se neobejde bez dřezu a baterie. V poslední době jsou právě kuchyňské dřezy oblíbené víc než kdykoliv předtím a pokud chcete ve své kuchyni pracovat opravdu efektivně, je pro Vás volba dřezů, baterií, odkapávačů i doplňků klíčová. Prioritně je důležité zvážit praktickou stránku dřezu a baterie, ale v neposlední řadě se zákazníci rozhodují i na základě designu a materiálu.

K čemu budeme dřez používat?

Jde o klíčovou otázku, na kterou si budete muset odpovědět. V minulosti se pod slovem dřez chápala jednoduchá vanička na opláchnutí, doplněná baterií se studenou vodou a odtokem. Dnes je možnost každý dřez v každé kuchyni doplnit baterií s teplou i studenou vodou, dávkovačem na mýdlo/saponát, vytahovací sprchou, drtičem odpadů, filtrem na pitnou vodu, samozřejmě, všechny tyto aspekty si musíte před výběrem dřezu a baterie zvážit. Vzhledem na fakt, že kuchyň si člověk zařizuje jen párkrát za život a stráví v ní denně nejvíc času, je na zvážení výběr dřezu, který bude maximálně praktický a bude se Vám u něho dobře pracovat celé roky. Položte si teda na začátek otázku, jak plánujete svou kuchyň využívat, zda hodně vaříte, pečete, kolika člennou rodinu máte, jak velká je Vaše kuchyň, v jakém stylu ji budete zařizovat, co od ní očekáváte. Zda už Vám bude sloužit na každodenní vaření, na příležitostní opláchnutí ovoce, zeleniny, skleničky, anebo chcete jen podtrhnout styl své kuchyně.

Důležité parametry při výběru dřezu

Rozměr

Rozměr dřezu je asi nejdůležitější parametr, který musíte zvážit. Ideálně je mít plán kuchyně, aby jste uměli nakonfigurovat, jaký rozměr dřezu se Vám do kuchyně hodí a jak velká je skřínka, do které dřez umísťujete. Velké vícevaničkové modely jsou sice preferované, ale je potřeba jejich umístění zvážit, pokud máte malý prostor.

V případe, že je Vaše kuchyň menší než 15m², ideální dřez by neměl byt větší než 50 -55cm na šířku. Volte teda raději hlubší dřez, který Vám umožní pohodlné používání. Pro ty šťastnější, kteří vlastní velkou kuchyň je vhodný dvojdřez, případně i dvojdřez s odkládací plochou. Více vaniček Vám v tomto případě umožní v jedné oplachovat, v druhé odkládat, případně cedit uvařené těstoviny, brambory a jiné. I navzdory faktu, že většina domácností využívá v dnešní době myčku na nádobí, velký dřez má v každé kuchyni své opodstatnění, pokud to dispozice místnosti umožňují. Stále potřebujete ručně umývat velké plechy, hrnce, pekáče, pánve, které nestrčíte do myčky. Volte proto aspoň jednu velkou vaničku. U větší kuchyně je ideální dvojdřez, případně kompromis – dřez s velkou a menší vaničkou. Pokud často vaříte, jeden velký dřez je praktičtější než dva menší.

Ve zkratce, vanička by měla byt minimálně tak velká, aby se do ní vešel největší hrnec, který máte. Kuchyně do tvaru L umožňují umístění rohového dřezu. Jestli máte na umístění dřezu skřínku 45-50 cm, jste eliminovaní výběrem jen jistých modelů, které se do skříně vejdou, převážně to budou jednodřezy. Pokud však disponujete skřínkou o rozměrech 60 a víc cm, v klidu uvažujte i o dřezu s přídavnou vaničkou, a nebo o dvojdřezu. Rozměr dřezu závisí i na tom zda, vyměňujete starý dřez za nový a musíte se přizpůsobit otvoru a rozměru, který už v pracovní desce máte, nebo si kuchyň navrhujete na novo. Jestli dřez jen vyměňujete, pokud to situace umožňuje, otvor v pracovní desce je možné zvětšit na požadovaný rozměr.

Materiál dřezu

Dnešní trh nabízí variabilitu výběru kuchyňských dřezů co do materiálu: od nerezových, přes kompozitní, plastové, granitové, až po keramické. Nerezové dřezy jsou vždy dobrou volbou díky jejich dlouhé životnosti, nízké ceně a jednoduché údržbě. V poslední době, však zákazníci berou ohled i na estetiku své kuchyně a častěji vybírají keramiku nebo granit. Důležitá je i tzv. „hlučnost“ dřezu. Nerezové dřezy jsou hlučnější při nárazu než granit, nebo keramika, zároveň se na nich víc projevuje kondenzace na spodní straně vaničky. Různé druhy materiálu nabízejí různý druh přirozené izolace a hlučnosti. Na pracovní desce bývá často vedle dřezu i varná deska. Materiál varné desky je rozhodujícím faktorem i při výběru dřezu. Pokud máte nerezovou, tak si pravděpodobně zkombinujete dřez ke sporáku také v nerezu. Pokud máte skleněnou varnou desku, uvažujte i o granitu, nebo keramice.

Barva a provedení

Pokud jste se už rozhodli pro nerez, narazíte na povrchovou úpravu jako je matný, leštěný, texturovaný či kartáčovaný povrch. Většinou ty nejlevnější dřezy bývají v tenkém plechu v matném provedení, pokud půjde o hrubší plech v tloušťce 0,7-0,8 mm, jde většinou o leštěný nerez, případně o texturu. Texturovaný povrch je ve zkratce jemný dekor vylisovaný do plechu. Dřez má proto zdrsněný matný povrch. Dřezy v těch největších tloušťkách 1,0-1,2 mm jsou většinou vyráběné kartáčováním. Jde o podobný povrch jako jematný nerez, jemně vybroušený, při podrobnějším prohlížení si všimnete jemných tahů kartáčů na povrchu. V závislosti od toho, pro jakou tloušťku plechu se rozhodnete je dobré brát do úvahy ještě jeden zřetel a tím je vzhled spotřebičů, úchytek na skřínkách linky, kuchyňské baterie, a tomu přizpůsobit i povrch dřezu.

V případě koupě granitu a kompozitu máte více možností. Každý výrobce má svou barevnou škálu dřezů, od bílých, přes krémové odstíny, hnědé, šedé, až po černé varianty. Řiďte se heslem: méně je někdy víc a zkombinujte svůj dřez buď k varné desce, nebo případně v odstínu pracovní desky, nebo skříněk. Pokud máte velkou kuchyňskou linku, můžete si dovolit volit dřez v jiné barvě než je pracovní deska. U malých kuchyní doporučujeme přizpůsobit dřez barvě pracovní desky, aby jsme eliminovali barevné rozčlenění desky, dřezu, varné desky,…zbytečně se Vám kuchyň opticky ještě zmenší. Jak toužíte své mycí centrum zvýraznit, nebojte se i výraznějších barev, samozřejmě jen v případě, že zbytek linky je více méně jednobarevný. Naopak, jak se Vám víc líbí, když dřez s deskou splývá a tvoří tak kompaktní celek, vybírejte dřez v tónu desky. Pokud si s výběrem barvy nevíte rady a nechcete se spoléhat jen na váš monitor, kontaktujte nás, rádi vám s výběrem pomůžeme.

U keramiky, podobně jako u granitu máte možnost výběru z více barev. Zákazníci standardně u tohoto materiálu zůstávají u univerzální bílé barvy, zvlášť, pokud je kuchyň v provensálském, rustikálním stylu a mají převážně modulovou variantu dřezu. Bílá je klasická, působí čistě. Oblíbená je však i černá, která je elegantní a vhodná do moderních, minimalistických prostorů.

Typ montáže

Materiál Vaší pracovní desky je faktor, který určuje, zda můžete uvažovat o spodní a integrované montáži dřezu, nebo musíte zůstat při klasické horní, nebo modulové montáži. U dřevěné a laminátové pracovní desky je vhodná montáž shora, dřez se dobře zasilikonuje, aby se zabránilo kontaktu vody s hranou desky a jejímu případnému poškození. Do úvahy přicházejí i modulové keramické dřezy, avšak hrana dřezu by měla trochu přesahovat hranu pracovní desky. Spodní montáž dřezu u těchto materiálů nedoporučujeme, právě z důvodů možného nasáknutí desky vodou. Při integrovaném uchycení dřezu je nutné hrany dřezu dobře zasilikonovat, proto je na vašem zvážení, zda takový dřez do výše vzpomínaných pracovních desek usazovat. U kameninových, betonových, mramorových, skleněných, desek máte k dispozici všechny druhy dřezů. Vhodné jsou také jak se spodní, tak i s vrchní montáží, integrovanou a modulovou montáží. Tyto materiály se při kontaktu s vodou nijak nepoškodí.

Hloubka dřezu

V řadě případů bývá hloubka dřezu nedostatečná, cca 15-17 cm, a to nejčastěji u dřezů nižších cenových kategorií. Má-li dřez správně plnit svou funkci, měl by být hluboký 18-20 cm. V opačném případě jen těžko umyjete vyšší hrnec nebo mísu tak, aby jste nepostříkali linku nebo podlahu vodou. Nenechte se proto zlákat výhodnější cenou a všechny parametry, včetně hloubky dřezu, si důkladně před koupi zvažte.