Zpět na blog
Vyplatí se kompostovat?
30 / 11 / 2017
drtiče kuchyňského odpadu
Kompostování je časem prověřený a ekologicky šetrný způsob jak se zbavit organického odpadu nejen z kuchyně. Pojďme se podívat na jednotlivé výhody a nevýhody kompostování.
Pozitiva kompostování
- Využití pro rodinný dům či zahradu
- Patří mezi levnější způsoby nakládání s organickými odpady
- Při správném postupu kompostování lze využít vzniklý kompost jako hnojivo pro vlastní potřebu
- Kompostováním organického odpadu se snižuje jeho množství v odpadkovém koši a popelnici. Může vzniknout úspora za svoz odpadu.
Negativa kompostování
- Kompostér je nepraktický pro panelový dům: nepříjemný zápach, tekutý výluh z rozkladu a nevyužití vzniklého kompostu jako hnojiva
- Vzniklý kompost mohu aplikovat na půdu pouze v teplých měsících vegetačního období
- Kuchyňské odpady živočišného původu nepatří do kompostu, takže se musí separovat potravinový odpad již v domácnosti, což vyžaduje zvlášť nádoby pro potraviny připravené ke kompostování. Tyto nádoby se musí pravidelně čistit kvůli vzniklému zápachu z rozkladu.
- Živočišné odpady se tak vyhazují do koše a popelnic. Vzniká hnilobný zápach a plísně, lákající otravný hmyz a potkany
- Při kompostování se musí zvolit vhodná skladba surovin a vhodný způsob kompostování. Jen kvalitně vyrobený kompost nesmrdí a neobsahuje plísně, které jsou nebezpečné pro rostliny!